Thursday, 11 August 2011

Salah Satu Cara Kejam Untuk Menyelamatkan Badak Sumbu


badak sumbu merupakan salah satu haiwan yang kini diancam kepupusan. aku belum pernah lagi tengok badak sumbu face to face. kat Zoo Mini Teruntum di Kuantan ni banyak monyet je. selalu tengok dalam National Geographic dan Animal Planet je la binatang ni. agak radikal gak cara yang diambil untuk menyelamatkan badak sumbu di Afrika Selatan nun.


In South Africa, more than 800 rhinos were killed by poachers in the fact that the horn of this animal is very popular on the black market. Zoologists are trying to save rhinos by cutting them under the supervision of veterinarians to the horn, thus making these animals are not interesting for poachers.




selepas terlihat gambo ni, aku rasa elok juga la mereka buat macam ni. walaupun nampak sedikit kejam ke atas binatang tu tapi mungkin ini dapat meneruskan kelangsungan hidup spesis badak sumbu kat sana.

ye la...badak sumbu dibunuh sebab sumbu or tanduknya tu je kan? tak mungkin orang nak lapah daging dia buat masak singgang...

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Blog Archive

LinkWithin

LinkWithin

PunchTab